Ajax aandelen

In Nederland is voetbal de belangrijkste sport. Er zijn veel voetbalploegen, maar er is maar één voetbalclub die een notering op de beurs heeft. Dat is Ajax. Deze notering is er sinds 1998. Er zijn in de wereld wel meer voetbalclubs met een beursnotering, maar in Nederland is dit minder gebruikelijk. De opbrengsten van Ajax komen voort uit de merchandise, televisierechten en reclames. Er is slechts een beperkt deel van aandelen verhandelbaar. De verhuizing naar de Amsterdam ArenA was voor de voetbalploeg een goede zet geweest, want de aandelen stegen direct.

Over Ajax


In 1894 ontstaat er in Amsterdam een voetbalploeg die Union wordt genoemd. In dat jaar wordt de naam al aangepast naar Footh-Ball Club Ajax. In die periode waren er echter erg veel voetbalclubs en daarom kwamen er strengere regels, waar Ajax niet aan kon voldoen. Vier jaar later werd er echter opnieuw een poging ondernomen en ontstond er een nieuwe voetbalploeg genaamd Ajax. In 1918 werd Ajax voor de eerste keer landskampioen. De jaren die volgden waren voor Ajax met veel pieken en dalen. Toch kent Ajax vooral veel pieken en zijn er veel topvoetballers geweest die bij de club hebben gevoetbald. Denk aan Johan Cruijff, Sjaak Swart, Edwin van der Sar en Danny Blind. Ajax heeft al meerdere landstitels gewonnen en doet het ook in Europa erg goed op het voetbalveld.

Ajax in Nederland


Ajax is één van de belangrijkste voetbalclubs in Nederland. De club heeft een flinke aanhang supporters. Het voetbalstadion waar Ajax altijd voetbalt is de Amsterdam ArenA. Behalve dat hier wedstrijden plaatsvinden, zijn er ook geregeld concerten en evenementen. Hiermee wordt ook veel winst binnen gehaald voor de voetbalploeg. Tevens is er enorm veel merchandise te verkrijgen van de Amsterdamse voetbalploeg.

Sponsors


Ajax heeft altijd goede sponsors gehad. Dit is vooral op financieel vlak erg fijn geweest, omdat de ploeg daardoor geld kon stoppen in andere zaken. Hierdoor was het aandeelpercentage op de beurs ook altijd zeer noemenswaardig.

Aegon stopt als sponsor

Eén van de sponsors van Ajax was Aegon. Aegon heeft echter in 2012 besloten om te stoppen als sponsor van de Amsterdamse voetbalploeg. Dit besluit heeft de bank moeten maken omdat ze last hebben van de financiële crisis. Een besluit dat direct goed zichtbaar was op de beurs. De aandelen van Ajax daalden direct met 7,4 procent. De organisatie van Ajax begrijpt de beslissing van Aegon en beide partijen hebben samen gekozen voor een middenweg. Het contract dat de twee bedrijven waren aangegaan, was namelijk nog niet helemaal voorbij.