Cumulatief preferente aandelen

In de aandelenmarkt kun je te maken krijgen met de term cumulatief preferente aandelen. Wat zijn dit voor een aandelen en hebben ze ook voordelen?

Wat zijn preferente aandelen?


Om te begrijpen wat cumulatief preferente aandelen zijn, is het handig om eerst eens te kijken naar preferente aandelen. Preferente aandelen zijn aandelen die voor de overige aandelen het recht geven op een vast dividend. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer een bedrijf failliet gaat. Meteen nadat de schuldeisers hun geld hebben opgehaald, ben jij aan de beurt. Daarna pas de rest van de aandeelhouders.

Cumulatief preferente aandelen


Preferente aandelen hebben dus verschillende voordelen. De cumulatief preferente houden recht op gemist dividend, bijvoorbeeld wanneer het slecht gaat met een bedrijf. Wanneer het bedrijf weer goed draait, kun je met terugwerkende kracht het dividend krijgen. Je hebt dan ook nog eens voorrang op andere bedrijven.

Vast dividend percentage


Er zijn cumulatief preferente aandelen die een vast dividend percentage hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Je kunt hier meer informatie over vinden bij het specifieke bedrijf dat de aandelen biedt.

In Nederland?

Cumulatief preferente aandelen zijn niet heel bekend in Nederland. Vooral in de Verenigde Staten zie je dit veel vaker. Toch kun je ook in Nederland de aandelen kopen. Het aanbod is alleen een stuk minder groot.

Euronext

Cumulatief preferente aandelen kun je vinden op Euronext. Je ziet dan precies wat de waarde is en welke aandelen er zoal gekocht kunnen worden. Je kunt hier ook preferente aandelen vinden.

Voordelen van cumulatief preferente aandelen

Eén van de grootste voordelen van cumulatief preferente aandelen is dat je veel minder risico loopt met de koop van de aandelen. Ze hebben de eigenschap van zowel aandelen als een obligatie en voor jou betekent dit dubbel succes en een stuk minder risico.

Financieel advies

Wanneer je niet goed weet van welk bedrijf je cumulatief preferente aandelen moet kopen, dan kun je altijd advies vragen aan een specialist. Hij of zij kan je helpen met het maken van de juiste keuze en je helpen wanneer je problemen hebt of iets niet begrijpt. Vooral voor beginners kan dit erg handig en praktisch zijn, omdat je met veel dingen tegelijk te maken krijgt.