Dividend aandelen

Wat zijn dividend aandelen en wat houdt dividend eigenlijk in? De term hoor je vaak wanneer je met de aandelenmarkt te maken hebt.

Wat is dividend?


Dividend betekent dat de winst wordt uitgekeerd aan de eigenaren van een bedrijf. Daar vallen de aandeelhouders ook onder. Wanneer je dividend aandelen hebt, deel je dus mee in de winst van het bedrijf. Het kan dan gaan om slechts een paar cent per aandeel, maar ook om enkele euro’s. Dit kan het bedrijf zelf bepalen. Ze kunnen zelf bepalen of ze de hele winst uitkeren of slechts een gedeelte.

Hoe hoog is het dividend?


Zoals gezegd is het zeer afhankelijk van het bedrijf hoe hoog het dividend is. Het bedrag kan ook ieder jaar verschillend zijn, aangezien de winst nooit vooraf te bepalen is. Anderzijds kan het ook voorkomen dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf geen winst, maar juist verlies heeft gedraaid.

Wordt er altijd dividend uitgekeerd?


Een bedrijf is niet verplicht een dividend uit te keren. Dit kan dus per bedrijf verschillend zijn. Als aandeelhouder mag je wel aanwezig zijn bij de aandeelhoudersvergadering van een bedrijf. Daar zou je aan kunnen geven dat je graag dividend uitgekeerd wilt zien. Als individu kun je dit echter niet eisen. Het is wel mogelijk dat er dus naar de aandeelhouders wordt geluisterd.

Dividend als rendement

Dividend kan worden gezien als een rendement. Wanneer mensen in aandelen beleggen, doen ze dit omdat ze graag een hoog rendement hebben. Aandelen kunnen bijvoorbeeld al meer opleveren dan geld op een spaarrekening. Mensen halen rendement uit de hoogte van de beursindex, maar ook uit de dividend. Voor veel mensen is de uitkering die ze van de dividend aandelen ontvangen zeer belangrijk.

Dividend aandelen kopen

Het kopen van aandelen waar dividend op zit, kan worden gedaan via een tussenpersoon. Denk aan een bedrijf zoals een bank of een financieel adviseur. Zoek eventueel van tevoren uit welke bedrijven dividend uitkeren. Dit is immers niet altijd het geval. Zeker met de financiële crisis zijn er steeds meer bedrijven die geen Dividend betalen. Zo betaalt de ING bijvoorbeeld pas weer Dividend nadat de staatssteun is afbetaald.