Intrinsieke waarde aandelen

Wat is de intrinsieke waarde van een aandeel? Wat betekent dit en ook heel belangrijk: hoe kun je dit berekenen? Het is een term die vaak voorbij komt in de aandelenwereld, maar niet iedereen weet wat het is.

Wat is de intrinsieke waarde van een aandeel?


In kranten en in het nieuws hoor je nog wel eens dat de intrinsieke waarde van een aandeel is gedaald of juist gestegen. Zeker tijdens de financiƫle crisis zie je dit soort berichten geregeld voorbij komen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? De intrinsieke waarde van een aandeel wordt berekend door het vermogen te delen door het aantal uitstaande aandelen.

Zelf berekenen?


Je kunt zelf berekenen wat de intrinsieke waarde van een aandeel is, maar je kunt ook het nieuws in de gaten houden. Er wordt dan ook geregeld gesproken over de waarde, zodat je precies op de hoogte bent. Kijk naar het financieel nieuws van RTLZ of lees de financiƫle sector van een krant. Ook online kun je veel nieuwsberichten vinden. Eventueel zou een financieel adviseur je ook kunnen helpen met het bepalen van de intrinsieke waarde van een aandeel.

Waarom is de intrinsieke waarde belangrijk?


De intrinsieke waarde wordt gebruikt om te bepalen of de aandelen beurswaardig zijn. Is de waarde hoger dan de beurskoers, dan doe je er dus goed aan om de aandelen te kopen. Is de intrinsieke waarde lager dan de beurskoers? Dan wordt dit underpreformer genoemd. Het is dan niet slim om de aandelen te kopen.

Wat als de waarde gelijk is?

Het kan voorkomen dat de intrinsieke waarde gelijk is aan de beurswaarde, dan zijn de aandelen niet koopwaardig. Heb je al aandelen in je bezit? Dan kun je de aandelen in je bezig blijven houden. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de aandelen te verkopen. Dit is vooral handig wanneer je uit berichten kunt opmaken dat het slecht met een bedrijf gaat en er bijvoorbeeld een faillissement dreigt te komen.

Toekomst van het bedrijf

De intrinsieke waarde zegt eigenlijk erg weinig over de toekomst van het bedrijf waar je de aandelen van kunt kopen. Ook zegt het niet veel over de beursgang. De intrinsieke waarde kan dan ook het best worden gebruikt als indicatie bij het kopen en verkopen van aandelen.