KPN aandelen

KPN wordt gezien als de belangrijkste aanbieder van telecommunicatie in Nederland. Ook is het bedrijf aanwezig op de beurs. De aandelen van KPN werden voor het eerst genoteerd in 1994. In 1999 werd de koers opnieuw berekend, omdat er een juridische afsplitsing was tussen de KPN groep en TNT Post Groep. De aandelen van KPN hebben het altijd redelijk gedaan, maar toch is de koers met de komst van de financiële crisis flink gedaald.

Over KPN


KPN heeft een flinke geschiedenis, die terug gaat tot het jaar 1852, toen de telefonie in het leven werd geroepen. Twintig jaar later werden de telegrafiediensten en de posterijen samengevoegd en ontstond het bedrijf Administratie der Posterijen en Telegrafieën. Die naam werd echter weer veranderd in 1928 in Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT). Na de oorlog werd het een zelfstandig bedrijf, dat nog altijd bestond. In 1989 werd de naam van het bedrijf opnieuw veranderd, dit keer in Koninklijke PTT Nederland NV, ook wel de KPN. Tegenwoordig is KPN een van de belangrijkste aanbieders in Nederland van telecommunicatie. Het bedrijf biedt behalve telefonie ook internet en televisie.

KPN in Nederland


KPN is altijd erg belangrijk geweest in Nederland. Zo heeft het bedrijf onder meer moeten zorgen voor de telefooncellen die in Nederland stonden. Het was altijd de taak van KPN om ervoor te zorgen dat er voor elke 5.000 Nederlanders een telefooncel beschikbaar was. Dit was echter niet langer meer verplicht in 2008, omdat de mobiele telefoons toen erg in opkomst waren.

Hoog dividend aandelen


Sinds 2004 keert KPN dividend uit over de aandelen en het is hiermee een bedrijf dat valt onder de hoog dividend aandelen. Voor veel aandeelhouders is het erg interessant een aandeel aan te schaffen van KPN. In 2011 was het dividendrendement van KPN maar liefst 7,1% en sinds 2004 is het dividend elk jaar alleen maar hoger geworden. Wanneer je wilt handelen in aandelen met een hoog dividend, dan is KPN absoluut een goede keuze.

Daling nettowinst KPN

Elk bedrijf heeft helaas last gehad van de financiële crisis en daar is KPN geen uitzondering op geweest. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal van 2012 een daling gezien in de nettowinst van zo’n 22 procent. Deze daling is uiteraard ook te zien in de koers van de aandelen. In het derde en vierde kwartaal van 2012 was er weinig beweging te zien in de aandelen van KPN. Voor het bedrijf en de aandeelhouders is het de vraag wat 2013 zal brengen en of de aandelen dan wel weer zullen stijgen.