Nominale waarde aandelen

De nominale waarde van een aandeel, wat houdt dat in? De term nominale waarde horen we erg vaak en wanneer je niet zo thuis bent in de wereld van aandelen en beleggen, kan dit een wat lastig begrip zijn. Het is echter helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Wat is de nominale waarde?


De nominale waarde is de waarde die op het aandeel staat. Dit is dus niet de koers van het aandeel, maar echt de waarde die op het aandeel geschreven staat. Een NV mag in Nederland nooit een aandeel uitgeven dat beneden de nominale waarde ligt.

De werkelijke waarde


De nominale waarde zegt eigenlijk helemaal niks over de werkelijke waarde van een aandeel. Dit wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de winst die een bedrijf maakt, de vooruitzichten van het bedrijf, maar ook de sector waar het bedrijf in zit. Het verschil tussen de nominale waarde kan erg groot zijn. Soms is de beurskoers de helft hoger dan de nominale waarde.

Hoe hoog is de nominale waarde?


Het is heel moeilijk aan te geven hoe hoog de nominale waarde van een aandeel is. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het bedrijf dat de aandelen aanbiedt. Een NV in Nederland mag sowieso geen aandelen verkopen die lager dan de nominale waarde zijn. Deze nominale waarde is vooraf ingesteld.

Andere voorbeelden

Niet alleen bij aandelen kun je te maken hebben met een nominale waarde. Bij postzegels heb je bijvoorbeeld ook een nominale waarde. Op de postzegel staat altijd de nominale waarde, bijvoorbeeld 80 cent. Een postzegel kan echter veel meer waard zijn. Denk aan postzegels die erg oud zijn, of van een speciale druk zijn. Verzamelaars betalen dan veel meer da die 80 cent voor een speciale postzegel.

Handelen in aandelen

Wanneer je besluit te gaan handelen in aandelen, krijg je ook te maken met de nominale waarde. Wanneer je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan, kun je altijd advies inwinnen, bijvoorbeeld bij een financieel adviseur of een tussenpersoon. Kies dan voor een tussenpersoon die je echt advies kan geven en die je helpt met het beantwoorden van je vragen. Daar heb je veel meer aan dan iemand die alles voor je doet, omdat je er op de lange termijn zelf ook nog wat van leert.