Preferente aandelen

Wat zijn preferente aandelen? Het is een term waar je niet zo vaak over hoort, maar ze hebben wel verschillende voordelen op de aandelenmarkt. Waarom zou je kiezen voor preferente aandelen?

Wat zijn preferente aandelen?


Preferente aandelen zijn aandelen die voorrang hebben op gewone aandelen. Je kunt dit zien als een soort combinatie tussen gewone aandelen en obligaties. De aandelen hebben een vast bedrag per aandeel. De meeste mensen noemen preferente aandelen ook wel prefs.

Hebben deze aandelen voordelen?


Preferente aandelen hebben verschillende voordelen. Zo krijgen de aandeelhouders een dividend percentage. De aandelen worden uitgekeerd in een vast percentage. Bij gewone aandelen is het bedrag dat je krijgt afhankelijk van de nettowinst, maar bij preferente aandelen is dit niet het geval. Gaat een bedrijf failliet? Dan hebben de aandeelhouders van preferente aandelen ook nog eens voorrang op de aandeelhouders van gewone aandelen.

Nadelen?


Net zoals elke aandelen, kennen de preferente aandelen ook nadelen. In Nederland komen de preferente aandelen bijvoorbeeld maar weinig voor en wordt er niet veel in gehandeld. In andere landen is dit heel anders. In Amerika komen preferente aandelen bijvoorbeeld een stuk vaker voor.

Voorrang

Heb je preferente aandelen? Dan zijn er verschillende zaken waar je voorrang op kunt krijgen. Zo kun je vooraan staan wanneer de winst wordt uitgekeerd. Je krijgt dan eerst een deel van de winst en daarna de rest van de aandeelhouders pas. Zoals al eerder was gezegd, heb je ook voorrang wanneer het bedrijf failliet gaat. Nadat de schuldeisers hun geld hebben opgehaald, kun jij je deel van de aandelen ontvangen. Daarna is pas de rest van de aandeelhouders aan de beurt.

Welke aandelen zijn er?

In Nederland komen preferente aandelen niet heel vaak voor, maar er zijn wel bedrijven die preferente aandelen bieden. Denk aan bedrijven als Unilever, ABN AMRO, Gamma en ING.

Cumulatief preferente aandelen

Behalve de gewone preferente aandelen, zijn er ook nog cumulatief preferente aandelen. Deze hebben nog meer voordelen. Cumulatief preferente aandelen houden recht op gemist dividend. Wanneer een bedrijf dus een slecht jaar heeft, hebben de cumulatief preferente aandelen de jaren erop nog steeds recht op gemist dividend. Cumulatief preferente aandelen komen in Nederland niet heel veel voor.